Rabu, 5 Ogos 2009

MELAYU JANGAN JADI BACUL - oleh NOOR AZAM, Utusan Malaysia, selasa, 4 ogos 2009

Kelmarin, 4hb. Ogos 2009, apabila teman membelek muka surat 11 di akhbar Utusan Malaysia, teman terbaca rencana yang di tulis oleh Saudara NOOR AZAM mengenai orang Melayu. Rencana itu cukup berterus terang dan amat malang sekali jika orang Melayu tidak membacanya dan tidak mengambil iktibar terhadap apa yang tersurat dan tersirat yang diluahkan menerusi tulisan berkenaan. Teman catitkan semula melalui blog ini untuk kita kongsi bersama........

MELAYU JANGAN JADI BACUL

APA yang dikehendaki oleh orang Cina, India dan Pas ketika ini ialah kuasa politik dan pentadbiran yang lebih besar. Bukannya keadilan dan demokrasi. Maka kerana itu, kuasa politik Melayu yang dipegang oleh UMNO sejak merdeka mestilah dihapuskan. Ini boleh dicapai apabila Pas dan Datuk Seri Anwar Ibrahim menyokong DAP.
Saya mulai dengan imbas kembali beberapa tajuk besar muka depan Mingguan Malaysia dan Utusan Malaysia;
1. "Ketuanan Melayu Tercabar"- 13 April 2008.

2. "Henti Guris Melayu- Peringatan Sultan Azlan Shah kepada semua pihak"- 6 November 2008.

3. "Jangan Persoal - Ketuanan Melayu bukan jenaka yang boleh dipermainkan"- reaksi beberapa menteri kanan UMNO terhadap kenyataan Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek - 30 November 2008.

4. "Bangkitlah Melayu - Bersatu hadapi tuntutan kaum lain yang makin keterlaluan"- 15 April 2009.

5. "Peringatan Sultan Azlan - Tindakan cemar institusi raja seperti menyalakan api dalam sekam"- 20 April 2009

6. "Jangan melampau - Pakatan pembangkang didesak hentikan tuduhan terhadap SPRM"- 20 Julai 2009.

Banyak lagi seruan dan desakan - dalam bentuk berita, komentar Awang Selamat dan pelbagai bentuk tulisan yang sangat keras dan tajam.
Semuanya merangsang bangsa Melayu bertindak mempertahankan maruah dan keutuhan bangsa.
Orang Melayu, Raja-Raja Melayu dan Kumpulan Utusan Melayu yang selama ini sangat bersabar dan sentiasa sangat berhati-hati menjaga hati orang Cina dan India, sudah tidak boleh tahan lagi.
Kata Awang Selamat, " Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas PRU Ke-12. Akan tetapi semua seruan dan amaran hanya tinggal dalam lipatan akhbar Utusan Malaysia sahaja. Orang Melayu tidak bangun-bangun juga. Pertubuhan Melayu - yang lama dan baru - hanya sekadar mengeluarkan kenyataan marah-marah dan membuat laporan polis sahaja. GAPENA yang menganjurkan Kongres Perpaduan Melayu yang sangat besar dan penuh bersemangat pun, sampai sekarang tidak nampak sebarang tindakan.
Pemimpin UMNO, termasuk Pemuda pun sekadar mengeluarkan kenyataan dan amaran sahaja.
Serangan dan penghinaan pembangkang dan aktivitis politik Cina dan India terhadap Melayu semakin menjadi-jadi. Mereka sengaja menunjukkan keberanian dan tindakan kurang ajar. Cuma mereka belum berarak dan membuka butang seluar seperti sewaktu Tragedi 13 Mei.
Melayu ini sudah jadi bangsa yang takut bertindak. Sultan dan Raja Muda Perak telah melangkah tradisi diraja, tampil ke muka menyampaikan beberapa titah yangsangat berani, tegas dan berterus terang. Memberi amaran kepada Melayu-Islam akan situasi politik kita yang sangat kritikal dan masa depan yang gelap. Sultan Selangor dan Tengku Mahkota Kelantan menyertai tindakan Sultan dan Raja Muda Perak.
Majlis Raja-Raja Melayu mengeluarkan "kenyataan Akhbar Khas". Suatu amaran keras yang belum pernah dibuat sebelum ini (Utusan Melayu, 17 Oktober 2008). Tetapi tiada apa-apa tindakan susulan. Maka kitapun jadi lupa.
Benarlah seperti peringatan Tun Dr. Mahathir Mohamad dalam Perhimpunan Agong UMNO beberapa tahun lalu: Örang Melayu Mudah Lupa". Penglibatan istana ini menunjukkan kemelut politik di negara kita sudah sangat serius. Memerlukan tindakan segera. Bukan hanya retorik kata-kata. Situasi politik yang tergambar dalam imbasan akhbar inilah, saya rasa, membuat Dr. Mahathir pun tidak boleh tahan lagi. Lalu dalam blognya pada 20 Julai lalu, beliau menyiarkan tulisan "Kaki Dalam Kasut". Artikel itu diserang oleh aktivis dan pejuang politik pembangkang Cina dan India sebagai suatu pemikiran rasis. Tidak pelik beliau dituduh rasis. Meskipun Dr. Mahathir hanya menyatakan fakta-fakta sejarah yang benar.
Tuduhan rasis kepada pemimpin Melayu adalah salahsatu senjata politik parti pembangkang yang amat berkesan untuk membunuh kuasa politik Melayu, yang sejak merdeka ditangan UMNO.
Apakah sebenarnya cita-cita orang Cina dan India - khususnya DAP yang disokong kuat oleh Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR)?. Malah mereka turut mendapa sokongan Mursyidul Am Pas, Datuk Seri Nik Aziz Nik Mat, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Anwar sendiri. Kumpulan ini berdemontrasi dan memekik-mekik menuntut 'hak, keadilan dan demokrasi'.
Berpuluh-puluh tahun Anwar memegang kuasa besar dan menjalani kehidupan amat mewah dan berpengaruh dalam BN. Ketika itu tidak pernah pun beliau mempersoalkan hak, keadilan dan demokrasi. Malah beliau menyokong Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dikekalkan. Ini baru beberapa tahun lalu. Tentu Anwar belum lupa.
Akhbar rasmi Pas, Harakah pada 5 Julai lalu menyiarkan tajuk besar "Pakatan ganti BN"dengan berita megah: "Himpunan perdana 100,000 anjuran pakatan rakyat (pembangkang) di Petaling Jaya, 30 Jun lalu menjadi saksi betapa gabungan Pas, Keadilan (PKR) dan DAP terus mantap dalam usaha meneraju perubahan dan seterusnya menggantikan BN. Turut dipaparkan ialah foto pemimpin kanan DAP, Lim Kit Siang bersalaman amat erat dengan Abdul Hadi sambil diperhatikan dengan penuh teruja dan megah oleh rakan lama saya, Anwar Ibrahim. Memang patut benar dimegahkan kerana Anwar yakin tidak lama lagi beliau akan menjadi Perdana Menteri. Musuh lamanya dalam politik lama, sudah dipeluk erat dan mesra.
Bagi Nik Abdul Aziz, musuh yang berkekalan sehingga kiamat adalah ÜMNO yang kafir". DAP dan Kit Siang tidak kafir! Pas sanggup memeluk Kit Siang. Juga kerana hendak mendapat kuasa memerintah. Demokrasi dan Islam hanya alat kempen sahaja. Siapakah yang munafik?
Menjadio parti pemerintah adalah hak semua parti yang menang pilihanraya. Berdasarkan jumlah calon Cina dan India dari pakatan pembangkang yang menang pada PRU 12 kita sudah dapat melihat betapa besar kuasa politik yang boleh mereka capai. Buktinya jelas di Pulau Pinang, Perak, Selangor dan Kuala Lumpur. Dan apabila mereka berkuasa dan meminda Perlembagaaan supaya Wilayah Persekutuan juga mengadakan pilihanraya, pastilah mereka akan memerintah negara kita. Datuk Bandar dan pegawai-pegawai kanan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur seperti yang ada sekarang akan bertukar tangan.
Berdasarkan jumlah calon bukan Melayu yang akan menang pada PRU13 nanti, sudah dapat dibayangkan berapa kementerian penting yang akan mereka pegang. Siapa akan jadi Ketua Setiausaha Negara, Ketua Setiausaha Kementerian, Ketua Pengarah Jabatan, pegawai-pegawai kanan dan Pegawai Daerah. Siapakah akan jadi pegawai kanan dalam pasukan polis dan angkatan tentera. Saksikan apa yang telah berlaku di Pulau Pinang, Perak dan Selangor. Hak Istimewa Melayu dan Dasar Ekonomi Baru pun tidak akan ada lagi.
Strategi yang mereka pergunakan sekarang sudah nyata berjaya. Terus menyemarakkan isu rasis untuk menimbulkan "kemarahan dan kebencian"rakyat kepada apa juga kuasa yang ada kepada orang Melayu, termasuk kuasa mahkamah, polis dan tentera. Dan kuasa Raja-Raja Melayu.
Oleh itu, apapun yang telah dan akan dilakukan oleh kerajaan BN sukar sekali mengatasi "kemarahan dan kebencian"yang terus mereka bakar setiap hari. Mereka menggunakan kesempatan daripada apa juga isu, termasuk isu orang mati.
Anehnya ramai juga orang Melayu-Islam yang ikut benci kepada kuasa bangsa sendiri. Bangsa Melayu sudah menjadi bangsa yang tolol dan bacul. Dan örang yang bacul, akan mati sebelum mati".
Walaupun bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin memberikan hak milik tanah selama 999 tahun kepada kaum Cina, ramai juga orang Melayu mengundi beliau pada Pilihanraya Kecil Parlimen Bukit Gantang. Abdul Hadi pula berikrar äkan terus mengukuhkan pakatan pembangkang".
Benarlah bangsa Melayu yang memerintah sudah nak mati! Dan saya ingin bertanya Anwar Ibrahim: "Dimanakah nanti duduknya kuasa politik Melayu dalam kerajaan pakatan pembangkang?".
Dalam artikel "Kaki dalam Kasut", Dr. Mahathir mengingatkan: Äpabila Semenanjung Tanah Melayu dicantum dengan Singapura, Sarawak dan Sabah, perkataan Tanah Melayu digugur dan cantuman negeri-negeri ini dinamakan Malaysia. "Dengan itu hilanglah identiti Melayu dalam negara sendiri dan orang bukan Melayu yang menjadi tuan yang sebenar".
Apa tindakan politik yang perlu kita buat sekarang? Demontrasi atau laporan polis lagi?

ULASAN

TEMAN CUKUP SEDIH DENGAN SITUASI MELAYU SEKARANG. ORANG MELAYU ISLAM YANG MENGANGGOTAI PEMBANGKANG MELIHAT ORANG ISLAM YANG MENGANGGOTAI UMNO SEBAGAI MUSUH DAN PERLU DIPERANGI. SEDANGKAN ORANG BUKAN ISLAM, KHUSUSNYA DAP YANG TERANG-TERANG MEMERANGI DAN MENGHANCURKAN ISLAM DIANGGAP SEBAGAI SAHABAT. APATAH NAK JADI DENGAN BANGSA MELAYU NI. KEPADA ORANG MELAYU......BACA DAN HAYATILAH ARTIKAL SDR NOOR AZAM INI DAN BUATLAH SESUATU SUPAYA MELAYU YANG SUDAH TERLAJAK INI TERSEDAR DARI MIMPINYA. JANGANNANTI, BILA NASI TELAH JADI BUBUR, NAMA MELAYU HANYA TINGGAL DI MUZIUM SEBAGAI KENANGAN, BARULAH NAK TERSEDAR.........IANYA SUDAH TERLAMBAT..........MATI HIDUP BALIK DAN KELUAR AIR MATA DARAH SEKALIPUN, KUASA DAN HAK-HAK MELAYU SEPERTI YANG DIJAMIN DALAM PERLEMBAGAAN NEGARA TIDAK AKAN KEMBALI LAGI........NAUZUBILLAH.

.

2 ulasan:

Mr.Tak Puas Hati........... berkata...

assalammuaikum saudara zahanudin.........salam perkenalan....Benarlah kata TUN.MAHATHIR...."MELAYU MUDAH LUPA"MAT pelik mereka semua berdiam diri ketika isu KETUANAN MELAYU dipermainkan oleh bangsa lain.....kalau ikutkan hati MAT dah berperang dah........OI MELAYU....bangun la dari tidur mu.....jangan biarkan bangsa lain memijak-mijak bangsa kita sehingga hanya tinggal nama didalam buku sejarah dan muzium...............MAT sedia berkhidmat untuk AGAMA , BANGSA dan TANAHAIR.....

zahabuan berkata...

Waalaikomsalam Sd Mr. Tak Puas hati.....terima-kasih kerana melayari blog ini. Harap sdra terus memberikan pandangan dan komen berterusan........